lifesoundrack

cazuri clinice neuro-pediatrie

In Clinical on June 11, 2009 at 2:20 pm

1. Pacienta se prezinta cu pareza in clopot la membrul superior drept. La anamneza medicul roaga pacienta sa se dezbrace si observa adductia bratului. Se gandeste logic ca nu e pareza. Cu o privire mai atenta la istoricul pacientei (mediu familial instabil, victima a incestului, masturbare cronica) se gandeste ca pacienta tine de psihiatrie si nu de neurologie. Explicatie (dupa Freud) : mana dreapta era cea cu care pacienta se masturba si psihologic exista nevoia unei auto-pedepse. Aceasta s-a manifestat prin pareza respectivului membru.

2.Fetita cu dezvoltare normala ca si intelect, pesonalitate demonstrativa, adusa la medic pt criza de latrat. Fetita se punea in 4 labe si incepea sa latre si sa muste oamenii din jur. Constienta ramanea dar era ingustata si crepusculara (adica ea nu-si aducea aminte). De ce? In urma cu cativa ani fusese muscata de caine si asta declansase un mare scandal in familie, mari certuri intre parinti. Mecanismul de aparare al copilului a facut ca de fiecare data cand isi auzea parintii certandu-se sa revina la momentul cand a fost muscata de caine si sa manifeste astfel de criza.

Acum 2 sindroame cu explicatie si exemple:

I. Sdr. Munchausen : inducerea , inventarea de catre parinti a unei patologii grave a copilului care rezulta in multiple spitalizari. Mamele sunt predispuse si au un profil psihopatologic particular, sunt hiperprotective, au cunostiinte paramedicale, au un scop utilitar.

Ex: mama care a internat copilul in multiple spitale descriind criza epileptice severe. Copilul a fost internat si a primit tratament pana cand femeile din salon au demascat ca nu exista nici o criza, si ca mama pleca de la salon la 10 seara si revenea dimineata devreme. Mama era divortata si nu avea casa cu interesul de a-si caza copilul in spital. Mai tarziu s-a aflat ca era nimfomana, nu scapase nici un gardian de la spital si chiar a fost vedeta stirilor de la ora 5 la PRO šŸ™‚ Copilul era sanatos.

II.Sdr comportamentului satisfacator (crizele de masturbatie). Da , la copil !Pot apare la orice varsta, la copilul mic, mai frecvent la fete. Se caracterizeaza prin abductie puternica cu incrucisarea membrelor inferioare, favorizat de decubitul dorsal, privire fixa in sus, transpiratie, congestie, copilul protesteaza daca este intrerupt. Este benign si nu necesita tratament.

Ex. Fetite care se masturbeaza cu barele de la patut, incrucisand picioarele in jurul barei pt aplicare de presiune pelviana, care se autosatisfac atunci cand sunt luate pe umerii parintilor sau pe picior pt leganat. Totul se produce prin pozitita specifica ce aplica compresie pe clitoris.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: