lifesoundrack

everyday meds: aspirina

In Medication on May 26, 2008 at 1:36 am


Aspirina (acidul acetilsalicilic)

1897 este considerat anul nasterii Aspirinei. In 1897 un chimist german, Felix Hoffmann, care lucra pentru cunoscuta companie Friedrich Bayer et Co., descopera acidul acetilsalicilic, Aspirina, care a devenit cel mai cunoscut medicament. Istoria aspirinei incepe insa cu peste 3500 de ani in urma.

ACID ACETILSALICILIC TAMPONAT, COMPRIMATE

Indicatii

Tratamentul simptomatic al afectiunilor insotite de algii sau hipertermie; reumatismul acut si cronic; profilaxia trombozelor.

Contraindicatii
Ulcer gastro-duodenal sau hemoragii digestive in evolutie, hipersensibilitate la salicilati sau alte AINS (bronhospasm, reactii anafilactice), diateza hemoragica, deficit de G6PDH, doze mari de anticoagulante orale sau methotrexat, cu 5-7 zile inainte de interventii chirurgicale.

Precautii
In caz de hemoragii digestive in antecedente, insuficienta renala, astm bronsic, dispozitiv intrauterin, metroragii si in cursul sarcinii (administrarea fiind limitata in trimestrul II de sarcina cand exista riscul inchiderii premature a canalului arterial si in trimestrul III cand apare riscul unor tulburari de coagulare).

Reactii adverse
Acufene, algii abdominale, ulcer gastric, hemoragii digestive (hematemeza, melena sau hemoragii oculte), sindrom hemoragipar (epistaxis, gingivoragii, purpura) care poate persista 4-8 zile dupa incetarea administrarii, reactii alergice.

Compozitie
Comprimate continand acid acetilsalicilic: 0,500 g, gluconat de calciu 0,1500 g, excipienti pana la 0,8500 g.

Actiune
Analgezic, antipiretic, antiinflamator la doze ridicate, antiagregant plachetar.

Administrare
Adulti: 1,5-3 g/zi ca antipiretic sau analgezic, 4-6 g/zi ca antiiflamator, 0,3-0,5 g/zi ca antiagregant plachetar, de preferat dupa mese (asocierea cu substante alcaline intarzie si diminua absorbtia acidului acetilsalicilic).
Copii: doza obisnuita este de 50 mg/kg corp/24 ore in prize de 4-6 ore: antiinflamator 120-140 mg/kg corp/zi primele 2-3 zile, apoi la 100 mg/kg corp/zi si 70 mg/kg corp/zi. Administrarea la copii trebuie facuta sub supraveghere medicala in special in cursul infectiilor cu virus gripal sau poxvirusuri avandu-se in vedere riscul aparitiei sindromului Reye.

Intoxicatia cu aspirina

Proprietati fizice: sunt diverse in functie de derivat.

Identificare: prin reactii colorimetrice si fluorescenta in U.V. din corpul delict, din urina, sange, continut gastric.

Fiziopatologie: actioneaza ca iritant local asupra sistemului nervos central (mai ales asupra talamusului si hipotalamusului) si asupra echilibrului acido-bazic.

Simptomatologie: transpiratii profuze, febra, varsaturi persistente, diaree, polipnee, tulburari auditive, neliniste, obnubilare, uneori convulsii, tahicardie, tendinta la colaps. Pot aparea si hemoragii prin hipoprotrombinemie si trombopenie. Se semnaleaza o alcaloza metabolica, urmata rapid de acidoza metabolica cu glicemie crescuta (pericol de confuzie cu coma diabetica).

Tratament: nu exista antidot specific.
– Spalatura gastrica cu suspensie de carbune activat, lapte, apa.
– Purgativ salin (25 g sulfat de sodiu), sau 30 ml ulei de ricin.
– Corectarea modificarilor echilibrului acido-bazic.
– Corectarea modificarilor hidro-electrolitice.
– Oprirea convulsiilor cu o doza moderata de barbiturice (sistemul nervos cen­tral fiind deja deprimat de toxic). Din acelasi motiv nu se administreaza morfina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: