lifesoundrack

Preferintele pacientilor pentru administrarea tratamentelor endocrine injectabil sau oral

In Research on May 25, 2008 at 8:48 pm

Generalitati

Baza: Terapia endocrina pt cancerul mamar avansat include atat tablete cat si medicatie injectabil intramuscular. Atunci cand tratamentele au profile de eficacitate si tolerabilitate similare , ruta preferentiala de administrare este foarte importanta.

Pacienti si metoda : S-au intervievat 208 femei diagnosticate cu cancer mamar de cel putin 2 ani, despre preferinta penru tableta zilnica sau injectia intramusculare lunara. Personalul medical care se ocupa de tratamentul pacientelor a estimate preferintele .

Rezultate: 63 % dintre paciente au preferat tabletele, 24.5% injectia si 12.5% nu au avut preferinte. Motivele cele mai citate pentru tablete au fost convenienta si aversiunea fata de ace; pentru injectii, aderenta la tratament si convenienta . Variabilele associate cu preferintele au fost :indexul corporal de masa, nivelul de educatie, atitudinea fata de injectii si perceptia asupra eficacitatii. Estimarile cadrelor medicale asupra preferintelor pacientii au variat considerabil. Atunci cand au fost rugate sa isi imagineze scenariu in care injectiile produceau mai putine bufeuri, sau cum ca 2 injectii imbunatatesc eficienta , preferinta pentru injectii a crescut la 60.6% respective 74.5 %. Ingrijorator , aproximativ 50% dintre pacienti au recunoscut ca uneori au uitata sau au ales san u iti ia medicatia orala curenta.

Concluzii: Majoritatea pacientelor cu cancel mamar au preferat terapia hormonala via tablete zilnice mai degraba decat injectia lunara. Informatiile aditionale despre efecte adverse sau eficacitate au alterat aceste preferinte. Aderenta la tratament nu poate fi presupusa; preferintele pacientelor asupra administrarii medicamentelor poate influenta asta.

Introducere

Terapiile endocrine nou formulate pentru pacientii cu cancer mamar includ tablete (exemple: tamoxifen, anastrozole, letrozole si exemestane ) si injectii intramusculare (exemple: tamoxifen si fulvestrant). Atunci cand tatamente diferite au in larg eficacicate si tolerabilitate similare (tamoxifen si fulvestrant) adresarea la preferintele pacientilor in legatura cu diferitele rute de administrare pot sa nu impartaseasca puncte de vedere similare despre tratamente.
O mai buna intelegere a preferintelor pacientilor este fundamental importanta pentru modelul medical de decizie, recunoscut ca si practica preferata in determinarea tratamentului. Formularea planurilor care recunosc preferintele pacientilor creste satisfactia si este asociata cu cresterea aderentei. Trebuiesc luate in calcul nu numai beneficiile si costurile anumitor medicamente ci de asemenea si implicatiile practice.
Probleme de genul usurinta de a ajunge la o farmacie, deschiderea flacoanelor si ceea ce tine de a-ti aduce aminte sa iei medicatia zilnica, toate interfereaza cu viata zilnica , influentand astfel cum si cand isi iau pacientii medicatia. In ciuda acestui fapt, intrebarile si preocuparea pacientilor despre tratament sunt rar explorate.
Studiile paleative oncologice raporteaza ca daca se stipuleaza ca eficienta este echivalenta, majoritatea pacientilor prefera tratamentul oral maidegraba decat injectarea unei linii venoase centrale. Factorii care influenteaza aceasta alegere includ convenienta, probleme cu liniile intravenoase si acele, mediul in care se efectueaza terapia si ingrijorarile in legatura cu efectele secundare. Unul dintre aceste studii a folosit o matrita de incrucisare aleatoare si a gasit diferite motive pentru preferintele pacientilor dup ace au experimentat fecare tratament. Initial, alegerile erau dominate de frica de toxicitate, dar, dupa incercarea atat a administrarii orale cat si a tratamentului intravenous, pacientii puteau indica trasaturi specifice administrarii.
In general cadrele medicale considera ca pacientilor le displac injectiile, si in consecinta vor prescrie mai degraba tratamente orale, desi, fobiile adevarate fata de injectii, fata de aversiunea pentru acestea, afecteaza intre 3% pana la 10% din populatie. Durerea la locul injectiei poate fi relevanta la pacientii foarte slabi, asa ca indexul de masa corporala (IMC) poate fi un factor care sa influenteze preferintele.
Potentialul de non-aderenta este un dezavantaj major al tratamentului oral. Aderenta pacientului la medicatia anticancerigena orala este variabila si dificil de prevenit. Intr-un studio al femeilor carora le-a fost prescris tamoxifen ca medicatie adjuvanta pentru cancerul de san , aproape un sfert au riscat beneficii cllinice inadecvate datorate aderenei sarace la tratament.
Una sau mai multe tablete nu sunt vazute ca o povara, dara tunci cand inghititul tabletelor este dificil, sau numarul de tablete este foarte mare (pacientele sunt de obicei femei in varsta care primesc medicatie si pentru alte boli existente), o injectie lunara poate di de dorit. Personalitatea poate sa influenteze de aemenea alegera unui tratament, de exemplu pacientii cu un simt al controlului ridicat vor allege mai degraba tratamentul oral. Anxietatea este un alt factor care afecteaza preferintele in mod potential, aplicandu-se increderii in persoana care efectueaza injectia sau chiar a prezentei in clinica pentru injectia lunara.

Obiectivele acestui studiu au fost: deducerea preferintelor femeilor pentru diferite rute de administrare a tratamentului hormonal aplicat cancerului mamar, si anume tablete orale sau o injestie intramusculara lunara, si determinarea factorilor asociati acestor preferinte.
In plus, clinicienii cancerului mamar si asistentele specializate din centrele medicale participante au fost rugati sa faca o expertiza in deducerea carui tip de tratament ar fi crezut ca vor allege pacientii lor si motivele alegerii.

Materiale si metoda

Participanti si recrutare: Pacientii au fost un esantion de femei cu cancer mamar incipient sau avansat , in remisie sau cu boala stabile. Toate au avut cel putin 2 ani de la diagnosticare si primeau in mod current sau primisera cel putin un medicament asociat cancerului mamar. Femeile erau inscrise la una din cele 6 clinici de ambulator pentru control de rutina. Clinicile au fost alese de catre cercetatori in diferite parti ale UK pentru a asigura o raspandire geografica si socio-economica. Cadrele medicale specializate au identificat potentiali pacienti eligibili care indeplineau criteriile . Consecutiv, acestor pacieti le-au fost date informatii scrise de catre un cercetator si au fost invitati sa participle la studio. Cei interesati au fost telefonati si cei ce au consimtit participare au fost intervievati in propiile case de catre un intervievator specializat, folosind un orar semi-structurat. Consimtamantul scris includea permisiunea pacientului de a audio-inregistra interviul. Studiul a avut aprobare din partea comiteleor etice multicentrale si locale.

Continutul interviului: Majoritatea interviurilor au durat mai putin de o ora, timp in care au fost colectate informatii socie demografice, impreuna cu detalii despre tratamentele anticancerigene precedente si medicatia pentru comorbiditati curente.Pacientii au fost intrebati de lungimea drumului catre clinica, usurinta si modul de al calatori pana acolo, dificultati fizice, convenienta de a frecventa clinica si relatia lor cu medicii si asistentele. Au fost intervievati in legatura cu vederea lor asupra eficacitatii injectiilor fata de a tabletelor si daca vreun aspect al medicatiei curente este dificil. Problemele specifice ale medicatiei orale au fost scoase la iveala: daca considera dificila inghitirea pastilelor, daca au uitat vreodata sa le ia, daca au ales vreodata sa nu le ia precum au fost prescrise si de ce, daca medicatia orala a interferat cu viata de zi cu zi. Au fost chestionati de asemenea si in legatura cu injectiile: experintele anterioare, anxietate si existenta vreunei fobii a acului.

Pacientilor le-a fost citit un scenariu “Imagineaza-ti ca ti se vor oferi unul din doua tratamente care au fost proiectate pentru a ajuta la prevenirea inrautatirii cancerului mamar. Amanadoua tratamentele ar fie gale din punct de vedere al efectivitatii si similare ca si reactii adverse. Un tratament consta in administrarea orala a nuei tablete o data pe zi si continuarea vizitelor la medic la fiecare 3-6 luni. Celalalat tratament ar fi o injectie intramusculara , adminstrata lunar la clinica dumneavostra de catre o asistenta. Vizitele la medic pentru control ar continua la fiecare 3-6 luni”
Pacientii au fost intrebati apoi daca preferintele s-ar schimba daca (i) injectia ar cauza mai putine bufeuri si (ii) doua injectii ar controla mai bine cancerul.

Chestionare: Pacientii au completat 2 chestionare scurte standardizate , State-Trait Anxiety Inventory (STAI) in legatura cu anxietatea si Multidimensional Health Locus of Control Scale (MHLOC) pentru a se analiza perceptia respondentlor asupra controlului asupra bolii si gradul in care se simt puternici mai degraba decat norocosi in ceea ce priveste sanatatea generala.
Estimarile cadrelor medicale despre preferintele pacientilor
Doisprezece cadre medicale , dintre care 8 oncologi consultanti si 4 asistente specializate in cancerul mamar au completat chestionare cu scenariul pacientului si variatiile controlului fiind rugati sa estimeze proportia de pacienti care ar opta pentru injectii sau tablete, si motivele acestor alegeri.

Analiza statistica: Datele au fost analizate folosind Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Testul t a fost folosit pentru a examina diferentele dintre grupuri si testul x2 pentru a examina diferentele in proportii.
Casetele audio au fost analizate de catre un cercetator independent iar inconsistentele au fost rezolvate inaintea analizei statistice. Motivele preferintelor au fost impartite in categorii tematice consimtite de catre un grup de 3 cercetatori.

Rezultate si interpretare

Majoritatea nu aveau disabilitati fizice care sa afecteze ablilitatea de a se deplasa *195 din 208 :93.8%, si multi au conchis ca participarea la clinica este usoara si convenienta * 191 din 207: 92.3%, chiar daca 111 din 207 :53.6% au spus ca drumul dureaza mai mult de 30 minute. Majoriatea au raportat relatii bune cu medicii lor *203 din 207: 98.1%.
La intrebarea diferentei de eficacitate a tabletelor sau injectiilor , 92 din 204 :46%, au spus ca nu stiu, 55 din 200: 27.5% au considerat ca amandoua metodele sunt egal eficace; 44 din 200: 22% au considerat injectiile mai eficace si numai 9 din 200: 4.5 % simteau ca tabletele au eficacitate mai mare.

Majoritatea pacientilor nu au avut probleme cu inghitirea pastilelor *184 din 208: 88.5% si considera ca administrarea de tablete nu interfera cu viata de zi cu zi *183 din 194: 94.3%. Cu toate acestea aproape jumatate *94 din 193: 48.7% au spus ca au uitat sa ia medicatia sau au ales san u o ia.
Aproximativ o treime erau in general anxiosi in legatura cu injectiile * 78 din 208: 37.5% , cat despre displacuta folosinta a acelor 36 din 208 :17.3% resimteau acest lucru.

Pacientii au oferit 256 de motive pentru preferintele initiale, motive grupate in 12 categorii tematice precum apare in tabelul 3.
Convenienta a fost cel mai comun dintre motive, urmat de aversiunea generala fata de ace. Aderenta la tratament a fost un alt motiv important in alegerea preferintelor.
In ciuda scenariului care descrie tratamentele ca si egale in eficacitate, 56 din 182: 30.8% au considerta unul dintre tratamente mai bun decat celalat. Pacientii care preferau injectiile considerau ca este mai probabil ca tratamentul sa fie mai bundecat administrarea de tablete. (22 din 51, 43.1% fata de 34 of 131, 26%;unde 2 = 6.51; P = 0.039)

Dupa analizarea argumentelor pro si contra ale diferitelor optiuni, respondentii si-au reconsiderat optiunile. Diferenta aceasta insa nu a fost foarte mare : 134 din 208 (64.4%) au preferat tableta zilnica, 55 din 208 (26.5%) au preferat injectia si 19 din 208 (9.1%) nu au avut preferinte. Totusi , efectele secundare variate sau eficacitatea tratamentului au alterat preferintele.
Cadrele medicale au presupus ca tabletele vor fi mai populare, dar au oferit un grad mare de estimari in legatura cu proportia de pacienti care ar opta pentru tablete =>41–100% sau pentru injectii => 0–50%, pentru cei fara preferinta alocand =>0–20%. Majoritatea au presupus ca pacientii care aleg injectiile o vor face pentru a facilita aderenta la tratament si ca pacientii care aleg tabletele ar face asta din motive de convenienta
Pacientii, chiar si aceia cu boli fatale, esueaza deseori sa isis ia tabletele precum au fost prescrise, in mod ingrijorator , aproape jumatate dintre pacientii in mod curent pe edicatie oral au raportat ca au uitata din cand in cand sa ia tabletele air 13.1% au ales in mod deliberta sa nu isi ia medicatia . Intr-adevar unul din motivele primare dat de 43.1% dintre pacientii care preferau injectiile a fost siguranta ca primesc trataentul in cantitatea si la timpul la care a fost prescris. Este important sa luam in considerare daca factorul aderentei sau non-aderentei la tratament este subestimat. In cadrul unui interviu fata-in-fata e mai usor si admisibil ca pacientul sa spuna ca a uitat sa isis ia medicatia fata de a recunoaste ca au ales san u o ia.
Din punct de vedere behavioral/ comportamental , mentinerea pe termen lung a medicatiei hormonale pune cateva probleme interesante; daca femeile raman asimptomatice pentru cancerul mamar sau pentru recurenta acestuia , atunci ar putea sa nu vada valoarea administrarii regulate. Daca medcatia produce de asemenea pagube iatrogene sau efecte secundare neplacute , care sunt alinate de incetarea tratamentului, atunci vom vedea instalarea un model de inaderenta la tratament. Aceste probleme merita mai multe atentie , date fiinf resursele cheltuite pentru tratament.
In concluzie , aderenta la un regim oral de administrare a medicatiei nu poate fi asumat atunci cand este prescris pentru pacienti cu boli letale.

Pentru sursa click aici!

Advertisements
  1. Bravos! Buna initiativa cu blogul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: